Siklós

Látnivalók Siklóson

Siklós Baranya-megyében található, kb 5 km-re Harkánytól. 1977-ben a városi rang megszerzése miatt hozzácsatolták a szomszédos Máriagyűdöt. Siklós történelmi emlékeiről ismert.

Siklósi vár

A vár történelme évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza: erődjének első falait 1260 körül rakták le. Az első írásos emlék 1294-ből származik. A vár tulajdonosai mind építettek a váron, őrizték épségét. Ennek is köszönhető, hogy még a XX. században is fontos szerepe volt: a második világháború alatt angol, amerikai és lengyel hadifoglyokat őriztek itt. A világháború után kifosztva, megrongálva állt az épület, majd szállodaként és turistaszállókénti is funkcionált. Ma már múzeumként műkődik: állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődöket. Számos programnak is helyet az épület, mint például színházi előadásoknak, koncerteknek, harci bemutatóknak stb.
 
(Cím: Siklós, Vajda János tér 8.)
 
Malkocs bég-dzsámi
A dzsámi a 16. századból származó török épület. Siklós 1686. évi visszafoglalásakor még épségben állt a mecset, de az elkövetkezendő évszázadokban az előcsarnoka elpusztult, az épület pedig többszöri átalakításon esett át. A dzsámit később lakóházként használták, majd 1969-ben megtörtént az épület régészeti és műemléki feltárása. A helyreállításra az 1990-es évek első felében került sor, s bár a munkálatok csak 1994-re fejeződtek be, az épület 1993-ban elnyerte az Európa Nostra-díjat.Napjainkban a helyreállított, rekonstruált belső terű épület belépőjegy ellenében látogatható.
 
(Cím: Siklós, Kossuth tér 15.)
 
Siklósi Kerámia Alkotóház
1984-ben nyitotta meg a kapuit a ferences kolostor műemléki környezetében. Az épület egyik szárnya a templomot, míg a másik három a művészetet szolgálja. Az egykori ferences kolostorban rendezik meg a Nemzetközi Kerámia Szimpoziont.  Az alkotásokat kiállításokon mutatják be az érdelődőknek.
 
(Cím: Siklós, Vajda J. tér 2.)
 
Vad- és Vadászati kiállítás
Az érdeklődök a Dél-dunántúli régióban élő állatokat és trófeákat tekinthetik meg itt.
 
(Cím: Siklós, Vajda J. tér 4.)
 
Máriagyűdi kegytemplom

Máriagyűd Siklós településrésze, mely kegytemplomáról vált ismertté. 1006-ban a bencés szerzetesek megtalálták a Mária-szobrot és kápolnát emeltek fölé. Később II. Géza király templomot építtetett itt.  A XV. században a kápolnát gótikus stílusban újjáépítették, a XVIII. században pedig barokk stílusú templomot emeltek. 1805-ben VII. Pius pápa ismerte el zarándokhelynek Máriagyűdöt. A templomot többször felújították. 2008-ban XVI. Benedek pápa a bazilika címmel adományozta meg. 

 

(Cím: Máriagyűd, Vujicsics Tihamér u. 68.)

« Programajánló