Pécs

Látnivalók Pécsen

Pécs Baranya-megye székhelye és egyben Magyarország 5. legnagyobb városa. Kulturális életéről, történelmi emlékeiről ismert. 2010-ben Európa Kulturális fővárosa volt.

Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény sírkamrák

A IV. századból fennmaradt műemléket 2000-ben az UNESCO Világörökségi helyszínné nyilvánította. A város ókeresztény lakói temetkezés céljából használták. A látogatható emlékek a következők: I–II–III–IV–V. sírkamrák, Cella Septichora, a VIII–IX. és XIX.-XX. sírkamrák.

 

(Cím: Pécs, Szent István tér)

 

Zsolnay Múzeum

Állandó kiállítás, mely a Janus Pannonius Múzeum része. A Zsolnay család munkásságát, értékeit mutatja be, a Zsolnay-emlékszobában pedig a család bútorait, dísztárgyait és a róluk készült festményeket, fényképeket, rajzokat tekinthetik meg a látogatók.

 

(Cím: Pécs, Káptalan u. 2.)

 

Zsolnay Mauzóleum

A mauzóleumot a Zsolnay család temetkezési helye volt. Az épületet felújították, így 2011 óta ismét látogatható.

 

(Cím: Pécs, Budai Város)

 

Gyugyi Gyűjtemény

A kiállítás az Amerikában élő dr. Gyugyi László kb 600 darabos Zsolnay-gyűjteményét mutatja be a látogatóknak.

 

(Lakcím: Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37.)

 

Gázi Kászim pasa dzsámija

A középkori épület a török uralom alatt épült gótikus stílusban. A minaretet később lebontották és átalakították, de még ma is őrzi az iszlám jegyeket. Ma katolikus templomként működik.

 

(Cím: Pécs, Széchenyi tér)

 

Barbakán

A XV. századi kör alaprajzú bástya, egy előretolt kapuerőd. Építésének célja az volt, hogy elhárítsa az ellenség kapu ellen irányuló merőleges támadását. A Barbakán szomszédságában található a Barbakán kert, ennek végében található Janus Pannonius szobra. 

 

(Cím: Pécs, Dóm tér)

 

Csontváry Múzeum

A múzeum Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) festményeit, alkotásait mutatja be.

 

(Cím: Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

 

Vasarely Múzeum

 

A múzeumban festmények és gyapjúszőnyegek találhatóak. A kiállításon nyomon követhető az op-art kialakulásának folyamata is.

 

(Pécs, Káptalan u. 3.)

 

Tettyei Mésztufa-barlang

A Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. A körülbelül 10 ezer éves üregrendszer vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették. A barlang idegenvezetés mellett látogatható, mely fél óránként indul!

 

(Cím: Pécs, Tettye tér)

« Programajánló